o nas

1988 – Ustanovitev galerije. / Vsa leta od ustanovitve smo v galeriji gostili mnoge domače in tuje umetnike, tako s prirejanjem razstav, tiskanjem umetniških grafik, založniško dejavnostjo, prirejanjem avkcij itd. Našo predstavitev smo omejili na najpomembnejše mejnike in dejavnosti skozi 25 let našega neprekinjenega delovanja.

1989 – Pričela delovati grafična delavnica za tisk umetniških grafik v tehnikah globokega, visokega, ploskega tiska in sitotiska. Po letu 2001 tiskamo grafike in fotografije izključno v tehniki Giclée. V vseh teh letih nodimo tudi uokvirjanje v lastni delavnici.

1991 – Ustanovitev revije LUCAS, revije za poznavalce in ljubitelje umetnin in starin. Revija je izhajala polnih 6 let (1991–1996). Sofinanciralo jo je Ministrstvo za kulturo RS.

1993 – Prvi bienale malega firmata MINI PRIX LUCAS, Vila Bled na Bledu. Prijavljenih je bilo 84 avtorjev iz Slovenije, od katerih je strokovna žirija izbrala 30 avtorjev, po trije avtorji pa so bili povabljeni iz Italije in Avstrije. Vsak avtor se je predstavil s tremi likovnimi deli.

1994 – Založili in izdali grafično mapo LUDENS / Franco Vecchiet, Klementina Golia in Kladij Tuta na poezijo Enza Di Gracia v prevodu Cirila Zlobca. Predstavitev je bila v SMELTU d.d., katero je vodil Jože Hudeček, večer je obogatila harfistka Mojca Zlobko.

1995 – Založili in izdali grafično mapo RELIEFNE ZGODBE / Zvest Apollonio na poezijo Vesne Furlanič Valentinčič, spremna beseda Nives Marvin. Predstavitev je bila v galeriji SMELT, ob otvoritvi likovne razstave Zvesta Apollonia.


1995 – Drugi bienale malega formata MINI PRIX LUCAS, galerija SMELT v Ljubljani. Prijavljenih je bilo 96 avtorjev iz Slovenije, od katerih je strokovna žirija izbrala 30 avtorjev, ki so se predstavili vsak s tremi lokovnimi deli. 
– Vodili program galerije SMELT za sezono 95.
– Ustanovili prvo spletno prodajno galerijo v Sloveniji www.galerija2.si

1996 – Pričeli z založniško dejavnostjo, ki do danes šteje preko 80 knjižnih naslovov.

1996 – Ob 120. letnici rojstva Ivana Cankarja smo založili 27 najlepših Cankarjevih pesmi izbranih iz Cankarjeve Erotike in Dunajskih večerov pod naslovom PESMI, po izboru prof. Marije Vidmar. Pesmi dopolnjujejo reprodukcije akvarelov slikarke Stanislave Knez Milojković. Leta 1999 je bila knjiga uvrščena v stalno zbirko britanskega narodnega muzeja na oddelku za slovansko književnost. 

1998 – Ob 90. letnici smrti Ivana Cankarja smo izbor PESMI iz leta 1996 prevedli v angleški jezik / POEMS - prevod prof. Alasdair MacKinnon, univerza Cambridge. S prodajo edicije smo sofinancirali postavitev doprsnega kipa Ivana Cankarja pred Osnovno šolo na Vrhniki. Kip je delo akad. kiparja Janeza Pirnata.

2000 – Na povabilo direktorja Festivala Brežice Klemena Ramovša in Ministra za kulturo RS Jožefa Školjča sprejeli imenovanje v upravni odbor festivala do leta 2004.

2002 – V sklopu prireditev Festivala Brežice smo skupaj z Veleposlaništvom Češke republike v Sloveniji in Posavskim muzejem Brežice soorganizirali razstavo profesorjev Akademije za likovno umetnost v Pragi. Razstava je bila na ogled v Posavskem muzeju Brežice. Na razstavi je sodelovalo 26 avtorjev. 

2003 – V Tehničnem muzeju Slovenije - Gradu Bistra pri Vrhniki, smo organizirali razstavo 2+1, treh čeških avtorjev Akademije za likovno umetnost v Pragi / rektor Jiri Sopko in asistenta slikar Igor Korpaczewski in kipar Zdenek Smid. Na otvoritvi so bili prisotni veleposlanik Češke republike, Tomaš Szunyoga; državni sekretar Ministrstva za kulturo, Vojko Stopar in župan dr. Marjan Rihar.

2004 – V Tehničnem muzeju Slovenije - Gradu Bistra pri Vrhniki, smo organizirali razstavo BARVE UKRAJINE devetih ukrajinskih slikarjev iz Kijeva. Slavnostni govor je imel ukrajinski konzul dr. Volodymyr Tsybulnyk, razstavo je odprl sekretar za kulturo RS Ciril Baškovič. 

2005 – Na povabilo Konzulata Ukrajine v Sloveniji smo sprejeli soorganizacijo uradnega sprejema diplomatskega zbora v Fužinskem gradu - Arhitekturni muzej Ljubljana / slikarska razstava ukrajinskega slikarja Borisa Kuzme, člana Akademije za likovno umetnost v Lvivu.

2006 – Ob 130. obletnici rojstva Ivana Cankarja smo izdali 4. ponatis pesniške zbirke EROTIKA, katero je obogatil mag. umetnosti Bojan Mavsar s 15 grafičnimi listi in tako je nastala grafična mapa, predstavljena na razstavi HOMMAGE CANKARJU v Gradu Bistra pri Vrhniki. 

2008 – Založili in izdali prvi prevod grškega epa ARGONAVTI v slovenski jezik v prevodu Huberta Clemenza. Ob tej priložnosti sta župana mesta Vrhnika in grškega mesta Iolkos, od koder so krenili na pot Argonavti, podpisala listino o pobratenju ob prisotnosti predstavnikov Ministersva za kulturo RS in Veleposlaništva republike Grčije.

2009 – Preselili sedež galerije v Postojno.

2010 – Pod pokroviteljstvom Veleposlaništva Ukrajine v Sloveniji smo organizirali razstavo UTRINKI  UKRAJINE, treh likovnih umetnikov iz Odesse  / Ljudmila Vasilieva, Jurij Zilberberg in Sergii Paprotskiy. S to razstavo smo zaokrožili predstavitev treh ukrajinskih centrov likovnega ustvarjanja / Kijev, Lviv in Odessa. Pri vseh treh predstavitvah, je strokovno delo opravil mag. umetnosti Ljubomir Zidar. 

2010 – Za Občino Postojna založili veliko monografijo POSTOJNA – upravno in gospodarsko središče - Sozaložnik Inštitut za novejšo zgodovino Ljubljana.

2013 – Prenovili spletno stran galerije in v ponudbo uvrstiti prodajo likovnih del v dobrodelne namene. S tem dejanjem počasi a vstrajno postajamo družbeno odgovorni subjekt.